معرفی چوب توسکا
درخت توسکا (Alder ، Alnus)، از گروه درختان پهن برگ است و در برخی مواقع، رنگی شبیه به چوب راش دارد؛ اما در اغلب موارد نسبت به راش رنگی روشن تر و بافتی متفاوت دارد. رنگ سفید، زرد تا صورتی کم رنگ یا در بعضی مواقع مخصوصا در گونه هایی که در ایران رشد می کنند صورتی مایل به قرمز نیز در این چوب مشاهده می شود.
توسکا هم به مانند راش، پر مگس های قابل مشاهده ای دارد اما نوع آن کاملا با پر مگس های راش متفاوت است که با اندکی تجربه می توان این دو را از هم تمایز داد.
وزن مخصوص این چوب از ۴۵۰ تا ۵۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب است که از این نظر هم با چوب راش که سنگین تر است تفاوت دارد. رنگ چوب توسکا در برابر نور آفتاب به قهوه ای مایل به قرمز تبدیل می شود. همچنین رنگ چوب توسکا با افزایش سن درخت تیره تر می گردد. همان طور که اشاره شد چوب توسکا شبیه ترین بافت را به چوب راش دارد و متاسفانه یکی از بیشترین تقلب ها در بین برخی از سازندگان لوازم چوبی با جا زدن این چوب به جای چوب راش انجام می شود! اما با کمی تجربه خیلی راحت می توان این دو چوب را از هم تشخیص داد.
چوب توسکا، یکی از انواع چوبها در تولید انواع مبلمان است ، این چوب از انواع چوبهای غیر سخت است که معمولاً در شمال ایران ارمنستان گرجستان و…. یافت میشود. اگرچه گونههای مختلفی از این درخت در اقصی نقاط جهان وجود دارد اما پرکاربردترین نوع آن، توسکا قرمز است. چوب توسکا بومی ارزانتر از چوبهای غیربومی در هر منطقه هستند. تمام رنگهای چوب توسکا از سفید تا قرمز کمرنگ، یکدست هستند. درخت توسکا، بعد از ۲۵ تا ۴۰ سال بالغ میشود و اگر سن درخت از ۷۰ سال بگذرد؛ کیفیت آن کاهش مییابد. قد متوسط یک درخت توسکا ۹۰ فوت است
تاریخچه چوب توسکا
چوب توسکا پیش از اینکه ساکن آمریکای شمالی شود؛ در نقاط مختلف دنیا مانند اروپا، سیبری، ایران و آفریقای شمالی پیدا میشد. یک افسانه قدیمی، درخت توسکا سیاه را پادشاهی پنهان در جنگلهای اسکاتلند مینامد. در عهد مفرغ، اسکاتلندیها در دنیای خیالی و واقعی خود از چوب توسکا برای ساخت قلعههای چوبی استفاده میکردند. چوب توسکا بعد از اینکه در آب رها می شود؛ استحکامی عجیب پیدا میکند. در دوران انقلاب صنعتی از توسکا در اسکله و به عنوان لنگرگاه استفاده میشد. بیشتر نواحی ونیز روی تنه درختان توسکا بنا شده اند. توصیه میشود؛ اگر کنده توسکا بلافاصله مورد استفاده قرار نمیگیرد؛ آن را داخل آب ذخیره کنید. البته طبق روشهای امروزی بهتر است چوب را با هوا یا کوره خشک کنید.
.
کارایی
به دلیل اینکه چوب توسکا به راحتی میخ، پیچ یا چسب میشود؛ به انتخابی عالی برای سبکهای مختلف ساخت نرده چوبی، پله چوبی، پایه نرده چوبی ، کفپوش و … تبدیل شده است. سطح توسکا به خوبی سنباده میخورد و صیقلی میشود. به همین خاطر، خیلی راحت رنگ میشود. وقتی که رنگ شود( به شرطی که از استر استفاده نکنید) ؛ به خوبی با چوب ماهون، آلبالو و گردو ترکیب میگردد. چون توسکا، انتخابی نسبتاً ارزانتر است؛ میتوانید از آن در کنار رنگ چوب های دیگر بهره ببرید و هزینهها را کاهش دهید. در طول پروسه خشک کردن، چوب قدری آب میرود حدود 10 درصد؛ بعد از خشک شدن از نظر ابعادی ثبات مییابد. چوب توسکا، چوبی نسبتاً نرم است و چگالی متوسطی دارد. این چوب سبک است و مقاومت چندانی در برابر ضربه ندارد.
موارد استفاده چوب توسکا
چوب توسکا در صنعت نرده چوبی و مبلمان خیلی محبوب است زیرا رنگ و بافت آن یکنواخت و انعطافپذیر میباشد. چنین مشخصاتی در صنعت کفپوش هم ستودنی است. توسکا میتواند کفپوش نقاط مختلف خانه افرادی باشد که دوستدار نماهای ساده و روستایی هستند.
.
مسائل زیست محیطی
توسکا برای محیط زیست فوقالعاده ارزشمند است. گونه های مختلف توسکا به سرعت رشد می کنند؛ حتی در نواحی که دچار بلایای طبیعی، حریق یا مینگذاری شده اند. توسکا مانند بادشکن در حوالی مزارع عمل میکند و آغازگر رشد یک زیستتوده در منطقهای ویران است. برگ توسکا، کودی فوقالعاده است و خاک را با استفاده از نیتروژن موجود در هوا تغذیه میکند. گل درخت توسکا، منبع گرده ای فوقالعاده برای زنبور، بخصوص زنبورعسل است. چون گل توسکا سریعترین منبع گرده در شروع بهار است؛ به ریکاوری زنبورها پس از زمستان کمک میکند. توسکا، یک منبع غذایی برای شب پره ها و پروانهها نیز هست.
.
ویژگی ها
تفاوت آشکاری بین بافت برون چوب و درون چوب این درخت وجود ندارد و تبدیل درون چوب به برون چوب تدریجی انجام می پذیرد. الگوی ظاهری و کلی این چوب شبیه به چوب درخت توس است ولی رنگ توسکا قرمز تر از چوب توس است و به همین دلیل اصلا این اشتباه رخ نمی دهد. دلیل اصلی این شباهت این است که هر دوی این گونه ها از یک خانواده هستند و بافتی شبیه به هم دارند. منافذ چوب توسکا بسته است و الیاف یکدست و راست تاری دارد و شرایط رشد درخت بر روی چوب آن تاثیر بسیار زیادی دارد.
از جمله کاربردهای مهم این چوب در صنعت روکش، تخته چندلا، شمع معادن، خراطی، کلاف مبل و قالب چوبی و غیره است.